Condensator en supercondensator: de verschillen

Nieuwe hybride Lamborghini, krachtig en licht dankzij supercondensatoren

Het staat gepland voor volgend jaar op lancering van de nieuwe Lamborghini die de gevestigde en geliefde Aventador zal vervangen door een model plug-in hybride.

De nieuwe supercar zal niets te benijden hebben aan de vorige en zal er zeker geen spijt van krijgen dankzij de aanwezigheid van de V12-aandrijflijn, nu een echt handelsmerk, steeds krachtiger gemaakt dankzij talrijke verbeteringen die het up-to-date kunnen houden. Het model wordt ook beïnvloed door de ervaring die is opgedaan met Sian, de hybride supersportwagen in beperkte oplage, gelanceerd in 2019 en geproduceerd in slechts 63 modellen.

En het is van Sian dat de nieuwe Aventador de . zal erven supercondensator, vlaggenschip dat de auto veel lichter maakt dan traditionele plug-ins en extreem krachtig.

Wat zijn condensatoren?

Condensator en supercondensator: de verschillen

Condensatoren, ook wel elektrolytische condensatoren:, zijn apparaten waarmee u elektriciteit opslaan en distribueren naar het apparaat waarin ze zijn geplaatst. Ze zijn aanwezig in tal van huishoudelijke apparaten en elektronische apparaten en garanderen hun correcte en perfecte werking, spanning onder controle houden en netwerkstoringen, waardoor ruis wordt verminderd en signalen worden gefilterd.

Wanneer de condensator defect raakt of niet meer goed werkt, moet deze worden vervangen door een nieuwe, waarbij u ervoor moet zorgen dat u hetzelfde model koopt. U kunt een nieuwe kopen condensator op de site van RS, e-commerce die een breed scala aan hoogwaardige en presterende producten biedt, kom op! elektrolytische condensatoren:, het meest gebruikt voor huishoudelijke apparaten, tot apparaten met tantaal, tot supercondensatoren.

Condensator en supercondensator: de verschillen

Condensatoren en supercondensatoren worden voor dezelfde doeleinden gebruikt, maar hebben iets andere kenmerken. In het bijzonder zijn supercondensatoren: dubbellaagse elektrische condensatoren met grotere platen, daartussen geplaatst op een afstand die, vergeleken met het oppervlak, kleiner is dan die van traditionele condensatoren.

De statische capaciteit van dubbellaagse condensatoren is hoger vergeleken met die van standaard elektrolytica en zorgt voor de opslag van hogere ladingen, perfect voor het aandrijven van hybride auto's zoals de nieuwe Lamborghini.

Hybride Aventador, de supercondensator

Condensator en supercondensator: de verschillen

La Casa del Toro wil hybride auto's op de markt brengen die niets aan vermogen inboeten; integendeel, het doel is om de groenere voertuigen, natuurlijk, maar ook krachtiger dankzij het dubbele samenspel tussen verbranding en elektrificatie.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de uitzonderlijke supercondensator, met succes getest op de Sian en nog beter gemaakt. Vandaag ziet het eruit als een apparaat uit de gewicht van 34 kg, daarom bijna ingeperkt, in staat om laad tot drie keer sneller op vergeleken met de batterijen die traditioneel in hybride auto's worden gebruikt.

Rouven Mohr, technisch directeur van de autofabrikant, is er zeker van dat de nieuwe Aventador de liefhebbers niet zal teleurstellen en integendeel, dankzij de talrijke innovaties, eenspannende ervaring en betere rijsensaties.

Lamborghini, steeds groenere voertuigen

Condensator en supercondensator: de verschillen

De Casa del Toro heeft al nieuwe Lamborghini-modellen gepland, zowel plug-in als volledig elektrisch. Het volgende voertuig dat een hybride motor aanschaft, kan de Lamborghini Urus EVO SUV, terwijl het in 2025 de beurt is aan de Orkaan.

voor de voormalige 100% elektrisch model in plaats daarvan moet je wachten op de 2028. We zullen zien of het bedrijf besluit de ontwikkeling van zijn supercondensator voort te zetten en te proberen deze ook in de volgende geëlektrificeerde voertuigen te gebruiken.


📱 Volg GizBlog op Google Nieuws,  klik op de ster om ons aan uw favorieten toe te voegen â ï¸.