Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

Le Ledlampen, vandaag de dag vertegenwoordigen ze de standaard in openbare en particuliere verlichting. Maar ondanks de wijdverbreide verspreiding ervan, kan niet worden gezegd dat er een goed begrip is van hoe revolutionair deze technologie is en wat al het potentieel is dat het uitdrukt of kan uitdrukken.

Ledverlichting: hoe werkt de techniek?

Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

Alle soorten Led-lampen ze bevatten een diode en het vermogen om licht uit te stralen hangt af van een even eenvoudig als fascinerend principe. In feite is het gemaakt met een halfgeleidermateriaal: en zoals alle diodes zijn LED's dat ook bipolaire passieve elektronische componenten, waarbij de bipolariteit de emissie van licht mogelijk maakt door de productie van fotonen met de doorgang van stroom, een eigenschap die tot sommige halfgeleiders behoort, zoals de Gallium,Indio en l 'Aluminium, waaruit de LED's zijn samengesteld.

De LED's zijn verdeeld in twee gebieden, een: rijk aan vrije elektronen en de hoge gedefinieerde leemte. Met de stroomdoorgang wordt de beweging van elektronen gestimuleerd naar het gebied dat ze niet heeft en dit produceert fotonen die uit de chip komen en de omringende ruimte verlichten.

Minder verbruik en meer

Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

De eerste reden om voor LED's als verlichtingstechnologie te kiezen, is zeker die van: economische besparingen. De lagere kosten zijn gekoppeld aan meer dan één motivatie.

Ten eerste is er de hogere opbrengst vergeleken met traditionele lampen voor dezelfde verbruikte energie. In numerieke termen is het verbruik van leds 35% lager, als we kijken naar traditionele energiebesparende verlichting, en bereiken we een besparing van 85% ten opzichte van halogeentechnologie. Cijfers die al in het totaalbedrag van een eigen woning een flinke besparing opleveren.

De lagere kosten bij de toepassing van LED-technologie zijn niet alleen te danken aan een lager verbruik, maar ook aan: minder onderhoud die de bollen nodig hebben en die van hen langer leven na een tijdje. Opgemerkt moet worden dat het onderhoud wordt verminderd omdat de LED's een grotere weerstand hebben tegen trillingen, schokken en temperaturen.

Laten we ons eens voorstellen hoe relevant dit aspect is voor de openbare verlichting van straten en steden.

Duurzaamheid en weerstand: twee solide fundamenten van de Led

Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

Wat zojuist is genoemd, heeft duidelijk gevolgen voor de duur van de gemiddeld leven van een LED-lamp, wat dus door de jaren heen minder kosten met zich meebrengt.

Er wordt vaak gezegd dat LED-lampen een onbeperkte levensduur hebben. Dit is geen triviale marketinggimmick, maar het is precies de waarheid. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat het aantal ontstekingen bij traditionele lampen beperkt was en dat bij overschrijding van een bepaald aantal de lamp onherstelbaar beschadigd raakte.

Dit geldt niet voor LED-technologie en wordt bevestigd door het gemiddeld aantal draaiuren. Als deze waarde voor halogeentechnologie rond de 7.000 uur ligt en voor traditionele spaarlampen rond de 15.000, dan is het mogelijk om met led-lampen een levensduur te bereiken die varieert tussen 30.000 en 50.000 uur!

Oog voor vormgeving...

Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

Besparing, duur en verlichtingscapaciteit zijn ongetwijfeld belangrijke aspecten. Toch is er nog een ander kenmerk dat zonder de komst van LED-technologie ondenkbaar zou zijn geweest, en dat is dat van Design en de mogelijkheid om verlichting te integreren in contexten en op manieren waarvan de grens alleen wordt bepaald door de creativiteit van de ontwerper.

Het feit dat we de ruimte kunnen verlichten dankzij kleine diodes, die tegenwoordig ook worden gemaakt in de vorm van zeer kleine elektronische componenten, heeft het mogelijk gemaakt beslist innovatieve oplossingen, in staat zijn om externe en interne ruimtes op een nieuwe manier te verlichten en situaties op te lossen die traditionele gloeilampen niet lieten verlichten. Denk maar aan het gebruik dat er gemaakt wordt van de Led strips, om een ​​idee te krijgen van wat we bedoelen.

… En één voor het milieu

Technologie ten dienste van verlichting met LED-lampen

Dan is er nog een laatste aspect, niet het minst. Integendeel. Traditionele gloeilampen hebben, hoewel ze gedurende tientallen jaren een fundamentele taak hebben vervuld, een kritieke eigenschap die in de moderne tijd cruciaal is geworden: het gebruik van gassen die schadelijk zijn voor het milieu. Kwikdampen en andere gevaarlijke stoffen die veel voorkomen in oude technologieën hebben een impact op de gezondheid van de mens en de aarde die we vandaag de dag niet meer kunnen volhouden. Het gebruik van LED-technologie wordt daarom een ​​manier om het goed te doen voor onze portemonnee, maar ook voor alles om ons heen.


📱 Volg GizBlog op Google Nieuws,  klik op de ster om ons aan uw favorieten toe te voegen â ï¸.