InternetNieuws

Wikipedia wordt donker in protest tegen de auteursrechtwetgeving: hier is de aantrekkingskracht van de gratis encyclopedie

wikipedia auteursrecht

Vanaf enkele uren alle pagina's van Wikipedia zijn verduisterd en de reden achter deze beroemde beslissing encyclopedie gratis het wordt snel gezegd. Het is een vorm van protest tegen de 11- en 13-artikelen van de nieuwe auteursrechtwet, die morgen - 26 maart - door het Europees Parlement zal worden goedgekeurd.

Wikipedia neemt het veld tegen de 11- en 13-artikelen van de nieuwe auteursrechtwetgeving

wikipedia auteursrecht

We hebben meermaals gesproken over de nieuwe auteursrechtrichtlijn, waarbij de webgigant er totaal tegen is en met name tegen de reeds genoemde artikelen 11 en 13. Google heeft ons al laten zien wat ze kunnen zijn de gevolgen van het auteursrecht (zelfs in termen verkeer van nieuwssites en niet alleen). Intussen doemt het op de hypothese van het verdoezelen van YouTube: het blokkeren van de inhoud zou minder catastrofaal zijn dan de economische gevolgen van de wet.

Lees ook:
Hoe toegang te krijgen tot verduisterde Wikipedia in Italië

En nu is Wikipedia lid geworden van het protest: alle pagina's van de encyclopedie zijn onleesbaar gemaakt en het is alleen mogelijk om de release te lezen die is gewijd aan de stemming die morgen zal plaatsvinden. Hieronder staat de inhoud van de pagina:

Op 26 maart stemt het Europees Parlement voor een nieuwe richtlijn over auteursrechten. De richtlijn geeft uitgevers de mogelijkheid om de verspreiding van nieuws en titels op elkaars site te beperken (artikel 11). Het zal ook bijna alle sites dwingen om de bijdrage van elke gebruiker vooraf te analyseren om ze automatisch te blokkeren als ze niet zijn geautoriseerd door de auteursrechtindustrieën (artikel 13).

Beide artikelen riskeren een aanzienlijke invloed op de vrijheid van meningsuiting, deelname en creativiteit online. Hoewel Wikipedia mogelijk niet direct wordt beïnvloed door deze regels, maakt ons project deel uit van het internetecosysteem. De 11- en 13-artikelen zouden het web verzwakken en Wikipedia verzwakken. De stemming is aanstaande. Neem twee minuten van uw tijd in beslag om contact op te nemen met uw vertegenwoordigers in het Europees Parlement en vertel hen dat u een richtlijn met het 11-artikel of het 13-artikel niet kunt ondersteunen.

Om toegang te krijgen Wikipedia en stap rond in het blok, qui vind de oplossing.


Mis geen enkel nieuws, aanbieding of beoordeling gepubliceerd op onze site! Volg ons op sociale netwerken om up-to-date te blijven in realtime dankzij:

Biedt kanaal , Nieuwskanaal, Telegram Group, Facebook-pagina, YouTube-kanaal en Forum.