InternetNieuws

Momo-uitdaging: wees niet gealarmeerd door een creepypasta

Momo-uitdaging

Onthoud het geval van Blue Whale Challenge, initieel gecirculeerd als een wereldwijd probleem en vervolgens bleek het een eenvoudige creepypasta te zijn gekruid met niet-bestaande of niet-verbonden feiten? Nou, omdat het fenomeen van de zogenaamde Momo-uitdaging volgt vrijwel dezelfde geest. Als u op Google naar nieuws probeert te zoeken, krijgt u naar alle waarschijnlijkheid artikelen of video's van 'onderzoek' waarin over Momo wordt gesproken als een entiteit die veel mensen terroriseert. Maar zelfs in dit geval is het noodzakelijk dat pas op voor alarmisme: laten we proberen iets op te helderen.

Op het web praten we over de Momo-uitdaging, maar kijk uit voor de alarmisten

Momo-uitdaging
Hier is het beeldhouwwerk waaruit Momo's creepypasta is geboren

Allereerst, waar komt Momo vandaan? Het begon allemaal bij Vanilla Gallery, een moderne kunstgalerie met een horror / grotesk thema in Tokio. Hier werd het geroepen beeldhouwwerk lang geleden geïnstalleerd Moeder Bird, wat je hierboven ziet. Gemaakt door Keisuke Aiso, voorzitter van het special effects-bedrijf Link Factory, geïnspireerd door een van de vele legendes van de Japanse folklore. Meer specifiek vertelt de legende Ubume, de geest van een moeder die haar leven verloor tijdens de bevalling.

En net als veel creepypastas in omloop, komt deze ook van een eenvoudige foto, in dit geval de eerste verdieping van het beeldhouwwerk, die op het net wordt rondgeleid voor het pure plezier van het afschrikken van de meest gevoelige mensen. En het duurde niet lang voordat iemand het allemaal naar een hoger niveau bracht en ad-hoc accounts maakte om mensen online lastig te vallen en een mond-tot-mondreclame te maken die tot op de dag van vandaag is aangekomen.

Momo-uitdaging

Het enige geval van de kroniek verbonden met deze pseudo-keten van St. Anthony vond plaats in de regio Tabasco, in Mexico. In juli is de 2018 gemaakt een poster van de autoriteiten verspreiden waarin ze probeerden het Momo Challenge-fenomeen te stoppen. De bedoeling van de aankondiging was niet om alarm te slaan, maar vooral om de kleinen te waarschuwen voor de slechteriken die zich achter dit alles konden verschuilen.

Dit komt omdat, voorspelbaar, sommige gebruikers gedacht hebben om voordeel te halen uit het horrorverhaal mensen lastigvallen op WhatsApp en Facebook. Allemaal gekruid met berichten die de dood van de ontvanger bedreigen (iemand zei The Ring?) Maar dat is eigenlijk niets meer dan spam voor zichzelf. Maar weet je, in dergelijke gevallen is zelfs praten erover net hetzelfde als proberen het vuur met benzine te blussen.

Waar komt de Momo-uitdaging vandaan?

Dat gezegd hebbende, waar begint de Momo-uitdaging? Het geval dat het meest gealarmeerd was voor het publiek zou gekoppeld zijn zelfmoord van een meisje van 12 jaar, slachtoffer van seksueel misbruik in de stad Ingeniero Maschwitz, in Argentinië. Gesprekken over WhatsApp met de aanvaller, een 18enne-jongen, zouden zijn gevonden in de telefoon van het slachtoffer en daar tussenin - raad eens? - er zou gewoon de Momo-uitdaging zijn. We gebruiken de voorwaardelijke omdat, het lezen van het artikel in het nieuws in de Argentijnse media, we begrijpen hoe de connectie met de Momo Challenge erg precair is en misschien vrij, mogelijk gekoppeld aan de geruchten die zich in die periode in dat geografische gebied verspreidden.

Zoals je ziet, zijn de overeenkomsten met de Blue Whale Challenge er allemaal. Een eenvoudige creepypasta die inspiratie haalt uit een echte zaak (het beeldhouwwerk Keisuke Aiso) maar die uiteindelijk wordt uitgebuit voor klikken en engagement aantrekken. Maar dit alles tegen een prijs, of de mentale kwetsbaarheid van degenen die het web gebruiken zonder de nodige boosaardigheid om onderscheid te kunnen maken tussen een echt nieuwsverhaal en een verhaal zonder basis. Het is ongetwijfeld juist om het bewustzijn van een gezonder gebruik van sociaal en internet in het algemeen te vergroten, maar als u dit doet met ongegronde alarmen, ontstaat alleen een onnodig wantrouwen.


Mis geen enkel nieuws, aanbieding of beoordeling gepubliceerd op onze site! Volg ons op sociale netwerken om up-to-date te blijven in realtime dankzij:

Biedt kanaal , Nieuwskanaal, Telegram Group, Facebook-pagina, YouTube-kanaal en Forum.