Wonderbare spons

Een wonderbaarlijke spons gemaakt die in staat is olie te absorberen!

Een groep onderzoekers bij Deakin University, in Australië, beweert een nieuw materiaal te hebben gecreëerd dat in staat is om in een flits te absorberen enorme hoeveelheden olie.

Geleid door de professor Ying Chen, het jonge team van wetenschappers zou inderdaad een innovatieve substantie hebben bedacht, voornamelijk bestaande uit boornitride poeder, in staat om de olie van het water te scheiden, het te assimileren. Maar het verspreiden van de substantie rond een gestrande tanker zou geen zeer effectieve oplossing zijn: het kreeg daarom een driedimensionale en poreuze vorm: dat van een spons! Door dit te doen, konden de onderzoekers het oppervlak per gram van het materiaal drastisch verhogen, wat theoretisch de omvang van vijf tennisbanen!

Met olie besmeurde vogel

Boornitride kan ook op geen enkele manier vlam vatten, waardoor het het ideale materiaal is voor transport tijdens de vlucht van mogelijk gevaarlijke chemische materialen zoals olie.

Het is duidelijk dat de technologie nog volop in ontwikkeling is en het zou naïef zijn om te verwachten dat een van deze gigantische sponzen zorgeloos in de oceaan zou worden gelanceerd als een olietanker de volgende keer in de lucht zou vallen. De groep wetenschappers heeft het echter al toonde zijn miraculeuze materiaal aan verschillende bedrijven, op zoek naar financiers en producenten.

Via

Meer nieuws
Android 10
Samsung Galaxy S10 / S10 + / S10e: Android 10 arriveert in Italië