Kunstmatige fotosynthese

Kunstmatige fotosynthese, de energiebron van de toekomst

In het verleden is veel onderzoek gedaan om kunstmatige fotosynthese werkelijkheid te maken. De gevonden oplossingen zijn echter altijd onthuld te duur, erg omvangrijk en bovenal niet in staat om voldoende hoeveelheden energie te produceren.

Maar het lijkt erop dat een groep onderzoekers bij Florida State University is erin geslaagd in de onderneming, het leven te geven aan een materiaal, voornamelijk samengesteld uit mangaanoxide, in staat met slechts een enkele laag niet alleen zonlicht op te sluiten, maar afbreken met de energie veroverde het water in waterstof en zuurstof.

Een blad

Ter vergelijking: moderne technieken voor het absorberen van zonlicht hebben meerdere lagen nodig om goed te kunnen functioneren, wat niet alleen het gevolg is oneindig duurder, maar ook minder efficiënt.

Bovendien, volgens de woorden van Mendoza-Cortes, assistent van de hoogleraar Chemical Engineering aan de universiteit, het zou een energiebron zijn vrijwel onuitputtelijk en met een geen milieu-impact, omdat er geen afval wordt geproduceerd.

Hoewel het erop lijkt dat het materiaal de laboratoriumomgeving niet snel zal verlaten, de mogelijke applicaties lijken al potentieel onbeperkt: van waterstofauto's die in staat zijn om automatisch de brandstof te produceren die ze nodig hebben voor hele huizen die uitsluitend op zonne-energie werken.

Via

Meer nieuws
Samsung Galaxy A 2020: we zullen het hele 12 december-assortiment ontdekken