Europese antiterrorisme-unie

Terrorismebestrijding: wereldwijde elektronische surveillance is actief in Europa

Na de terroristische aanslagen die het op verschillende manieren hebben beïnvloed Europa activeert wereldwijde elektronische bewaking; van 1 januari 2016 zal inderdaad ingehuldigd worden Europees centrum voor terrorismebestrijding die, zoals vermeld in een officieel document, "een platform is dat de lidstaten in staat moet stellen om de uitwisseling van informatie en operationele samenwerking te versterken met betrekking tot toezichts- en onderzoeksactiviteiten met betrekking tot buitenlandse terroristische strijders, wapensmokkel illegale vuur- en terrorismefinanciering ".

Bovendien, van de 6: 00 vanochtend de NSA stopte het programma voor het onderscheppen en verzamelen van Amerikaanse telefoonmetadata, een plan dat werd gestart na de gebeurtenissen van 11 in september 2001, en onthuld in de zomer van 2013 door Edward Snowden. De stil blijft actief PRISM-systeem wat betreft spioneren op het web.

Na de aanslagen in Parijs heeft Europa besloten om het elektronische en niet-elektronische toezicht te versterken, en informatie moet ook in de ECTC-gegevensbanken worden opgenomen. op vliegreizen. Deze laatste zal worden verzameld dankzij Passenger Name Record (PNR), een code die alle details van elke individuele vlucht bevat en informatie zoals "de naam, reisdatum, reisroute, toegewezen zitplaats, bagage, contactgegevens en betalingsmethoden", zoals we leren van nog een officieel document van de Raad van Europa. De aldus verzamelde gegevens mogen alleen worden gebruikt voor preventie, onderzoek, onderzoek of vervolging in het geval van terroristische daden.

Uiteraard met de bedoeling de privacy van de persoonlijke gegevens van reizigers te beschermen, de richtlijn voorziet in een reeks beperkingen op de overdracht, verwerking en opslag van gegevens PNR, die bijvoorbeeld slechts voor een periode van vijf jaar kan worden bewaard en na een periode van 30 dagen anoniem moet worden gemaakt.

VliegtuigDe Europese terrorismebestrijdingsstrategie voorziet ook in het delen en de interactie van databestanden die beschikbaar zijn voor de politie en inlichtingendiensten. In de SIS II-database van de tweede generatie (Schengen-informatiesysteem) zullen de lidstaten "de gegevens met betrekking tot de vermeende buitenlandse terroristische strijders systematisch invoegen [...] zullen zij bewustmakingsactiviteiten uitvoeren en zullen zij doorgaan met opleidingsactiviteiten over het gebruik van het SIS en zullen zij een gemeenschappelijke aanpak van de "gebruik van SIS II-gegevens met betrekking tot buitenlandse strijders". Het web zal ook worden gezeefd in een poging om op te sporen de bronnen van illegale financiering van terrorisme, en als deze activa worden gevonden, zullen we "zorgen voor de snel en effectief bevriezen van terroristische activa in de hele Unie ".

Zoals hij uitlegt aan Moderne politie de directeur van de Postpolitie en Communicatie, Roberto Di Legami, "Sinds 1 afgelopen juli heeft genoemde internetsignaleringseenheid gewerkt bij Europol Internetverwijseenheid (Iru), wiens voornaamste taak het is om relevante inhoud over terrorisme te identificeren, om informatie snel te coördineren en te delen met de lidstaten, alles in nauwe samenwerking met bedrijven, leveranciers en de belangrijkste sociale platforms netwerk. Het idee is om de aanwezigheid op het net van virtuele ruimten voorkomen met gewelddadige of extreme inhoud zonder dat dit enige activiteit belemmert die kan plaatsvinden door de politiediensten van de lidstaten van de Europese Unie. De rapporten worden vervolgens snel onderzocht, in samenwerking met de particuliere sector, en ook uit deze onophoudelijke activiteit wordt strategische en operationele analyse geproduceerd ".

De regisseur wijst erop dat het PlayStation Voip-systeem het moeilijkst te onderscheppen is vanwege het gebruikte versleutelingsprotocol, onder de tools die het meest door terroristen worden gebruikt om met elkaar te communiceren. "We hebben gevonden - voegt Di Legami - enkele trends, zoals, bijvoorbeeld, de progressieve transmigratie van gesprekken tussen filialen en sympathisanten van ISIS op de platforms Telegram en Instagram, vanwege de voortdurende afsluitingen van door ons gevraagde Twitter-profielen en de politiediensten van de verschillende landen die betrokken zijn bij contraterrorismemonitoringactiviteiten of gevraagd door groepen toe te schrijven aan de hacktivistenbeweging Anoniem in de loop van speciale hoogwaardige campagnes ".

Tot nu toe leek het wereldwijde toezicht op de grote beveiligingsagentschappen soms fragiel; denk maar aan de twee terroristische aanslagen die Parijs aanvankelijk troffen en aan het einde van dit jaar die echte fouten in het systeem toonden. Het is ook duidelijk dat het verzamelen van metadata mogelijk niet van fundamenteel belang is als ze niet correct en met een zekere ijver worden geïnterpreteerd; wat echter geruststellend is, is de poging van Europa om de grenzen van de controle en veiligheid van zijn staten te verhogen, en het Europees Centrum voor terrorismebestrijding en de andere maatregelen lijken een goede eerste stap in deze collectieve richting te zijn.

bron

Meer nieuws
Android 10
Samsung Galaxy S10 / S10 + / S10e: Android 10 arriveert in Italië